Veilig Wonen

Een tijd geleden ontving ik een brief van mijn woningbouwvereniging met de vraag of ik mijn huis wilde laten keuren op veiligheid. Na controle zouden waar nodig extra of nieuwe sloten worden geplaatst en als mijn woning dan veilig genoeg werd bevonden, kreeg ik het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Met dat keurmerk kon ik dan 10 procent korting aanvragen op mijn inboedelverzekering.

Mijn huis is zowat een fort. Mijn voordeur heeft 2 goede sloten, een secu strip en een spiekgat. Die de inbreker overigens pas tegenkomt als hij het portiek weet binnen te dringen. Bovendien woon ik op de 3e etage, dus door ramen of via balkon lukt ook niet.
Ik verwachtte daarom meteen het Politiekeurmerk te krijgen.

Helaas.

Ik kreeg de volgende brief:
“Voor uw woning is een inventarisatie gedaan voor het aanbrengen van anti inbraak hang- en sluitwerk. Dit betekent dat uw huur wordt verhoogd met 3,38 euro netto per maand. Deze verhoging wordt ingevoerd vanaf het moment dat de werkkzaamheden volledig zijn uitgevoerd.”

Ik bel op.
“Ik zou graag willen weten hoe u mijn woning heeft kunnen inventariseren zonder dat ik dit heb gemerkt.”
“Nou, mevrouw, we gaan natuurlijk niet iedere woning apart beoordelen, dus we hebben een woning van hetzelfde type bekeken.”
“Dan zou ik graag weten wat er qua hang- en sluitwerk nog aan mijn woning ontbrak. Want misschien had de de modelwoning niet de beveiliging die ik persoonlijk op mijn deur heb aangebracht, zoals een anti inbraakstrip.”
“Anti inbraakstrips en extra sloten voldoen niet aan de norm van het Politiekeurmerk. Zij werken alleen met vierpuntssloten.” En vervolgens krijg ik nog een verhaal over het minimum aantal minuten dat een inbreker nodig heeft om een huis binnen te dringen.
Ik nodig de meneer uit om te proberen om binnen die tijd mijn huis in te komen, maar hij weet van uit zijn stoel al zéker dat mijn woning nog niet aan de norm voldoet.

Ik sla het aanbod dan toch maar af. Zonder keurmerk voel ik me veilig genoeg.

One Reply to “Veilig Wonen”

  1. een leuk foefje om je huur te verhogen. Misschien een idee om bij je baas een salarisverhoging los te peuteren?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Het privacybeleid en de gebruikersvoorwaarden van reCAPTCHA zijn van toepassing.