Overval

In je eentje op pad betekent prooi voor goede doelen verkopers. Nou ben ik niet tegen goede doelen, maar ik steun ze graag weloverwogen. Zo kies ik wat er echt bij mij past.

Helaas blijkt de agressieve overval nog steeds effectief te zijn, anders waren ze er wel mee gestopt. Het lastigst vind ik dat de verkopers je nergens de gelegenheid meer geven om ze direct vriendelijk nee te verkopen. Er zijn maar 2 keuzes:
1. heel bot reageren – ben ik geen voorstander van, want niemand verdient afgesnauwd te worden als ze gewoon hun werk aan het doen zijn of
2. na een kwartier vriendelijk duidelijk maken dat je geen interesse hebt – ben ik óók geen voorstander van, want ik had ons allebei dit kwartier heel graag willen besparen. We schieten er beiden niks mee op.

Maar de enthousiaste verkopers beginnen gewoon een heel vragenvuur op je af te schieten. Zo liep ik op het Haarlemmerplein in een verkoopfuik.

“Bent u milieubewust?”
“Ja hoor,” zeg ik, waarbij ik het meisje verder negeer, doorloop en nadrukkelijk in mijn tas een papiertje opgraaf.
“Wat doet u allemaal voor duurzaams? Scheidt u bijvoorbeeld uw afval? Heeft u spaarlampen?”
“Sorry, ik ben even met iets anders bezig,” zeg ik uiteindelijk. Waardoor ik direct niet meer op een bankje neer kan strijken zoals ik eigenlijk van plan was.

Vervolgens komt er een supervrolijk meisje met een regenboogvlagcape aangehuppeld.
“Nee dank je,” snauw ik direct op haar vraag. Me achteraf pas realiserend wat die vraag eigenlijk was: “Wat vindt u van homosexualitiet?”
Pfff… ze zal wel gedacht hebben. Vervolgens voel ik me dus de rest van de dag ellendig over mijn gegrom. Ik had gewoon aardig kunnen blijven.

Heeft iemand een slimme afschudtactiek?

5 Replies to “Overval”

  1. Als je nu dit eens uit je hoofd leert, voor een volgende keer: “szia, eltévedtem, megmutathatod az utat a központi állomásra ?”
    En laat je me dan even weten of het heeft gewerkt ?

  2. Met mijn allergrootste en vriendelijkste glimlach zeggen dat ik geen tijd heb en ze heel veel succes wensen voor de rest van de dag. Doet niemand kwaad, aardig gebleven maar wel duidelijk dat ik echt geen interesse heb. Werkt altijd 🙂 Maar ja, het blijft een uitdaging om iets duidelijk te maken zonder ze af te snauwen, want het kan oh zo vervelend zijn!

  3. @Leon, dan moet je niet toevallig net een Hongaarse straatverkoper treffen 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Het privacybeleid en de gebruikersvoorwaarden van reCAPTCHA zijn van toepassing.