Hiep hiep voor de bieb

Ben jij nog lid van de bibliotheek? Waarschijnlijk niet. Vanwege de komst van een e-reader, of je koopt af en toe een nieuw boek.
Zelf kom ik eigenlijk ook bijna nooit meer in de bibliotheek. Als ik iets te lezen wil, dan kijk ik in de minibieb voor de deur, ik leen boeken van mijn zus of ik blader door een tijdschrift.

Toch ben en blijf ik graag lid van de bibliotheek. Simpelweg omdat ik wil dat de bibliotheek blijft bestaan. Ik hou van boeken van papier en ik vind de bieb altijd een fijne, rustige plek. Daarnaast vind ik het belangrijk dat iedereen toegang heeft tot het lezen van boeken en het opzoeken van informatie. Eigenlijk is mijn contributie dus een verkapte donatie.

Maar heel af en toe maak ik van mijn lidmaatschap gebruik: Ik leen altijd een reisgidsje om mee te nemen op vakantie. En zo kwam het dat ik laatst in de hal van de Centrale met mijn neus in de boter viel. Er was precies een boekenmarkt van afgeschreven boeken. Alles voor 1 euro per boek. Ik kocht wat boeken voor in de minibieb maar stuitte ook op dit juweeltje: Een boek met allemaal metrokaarten.
Deal van het jaar hoor, dit. Kijk nou hoe FANTASTISCH al die verschillende lijnen lopen!

Deze van Moskou uit 1980 is mijn favoriet.

Lekker wonky, deze kaart van Mexico-Stad.

Werkt ook wel, deze versie op zwart van Montréal.

Stuttgart…. pfff… de moed zinkt me in de schoenen. Superonoverzichtelijk. Vonden ze zelf ook, daarom wordt dit ontwerp uit 2004 nauwelijks gebruikt. Dat wij dit niet makkelijk leesbaar vinden, komt waarschijnlijk door de hoek van 30 graden in plaats van de gebruikelijke 45 en 90 graden.

In Seoul ben je ook wel even bezig met puzzelen. Maar dat ligt natuurlijk vooral aan het schrift.

En nog eentje uit New York van 1948.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Het privacybeleid en de gebruikersvoorwaarden van reCAPTCHA zijn van toepassing.