Folly Dock

Folly’s zijn bijzondere bouwwerkjes zonder gebruiksfunctie. Eigenlijk zijn het architectonische sculpturen.
Zondag zagen we een openlucht expositie op Heijplaat: de Folly Dock Expo, een project van Rotterdam 2007, City of Architecture. Op een stuk braakliggend terrein staan deze zomer de winnaars van een folly ontwerpwedstrijd. Er zitten grappige exemplaren tussen.


Voor 2 euro kopen we een plattegrond die ons de weg wijst naar de bouwsels die door de wijk verspreid staan. De kaart geeft bovendien meer informatie over de kunstwerken. Tot mijn grote ergernis wemelt de tekst van de d/t fouten. Ook de bordjes naast de folly’s zijn slordig van taal.

We missen enkele bouwsels die op de kaart staan aangegeven. Deze tunnel bijvoorbeeld, die me juist erg spectaculair leek, waarin je onder water naar de geluiden uit de haven zou kunnen luisteren.

Eén en ander wordt ons pas duidelijk als we aan het eind van onze route de kerk in gaan, waar de maquettes liggen van de folly’s die nog niet gebouwd zijn, of helemaal niet meer gebouwd gaan worden (sommige zijn op het laatste moment nog afgekeurd). Helaas kan niemand ons vertellen welke er wel en welke er niet komt, en wanneer de collectie compleet is.

Een beetje jammer dus van de organisatie, maar de folly’s zelf zijn wel de moeite waard.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Het privacybeleid en de gebruikersvoorwaarden van reCAPTCHA zijn van toepassing.