Studeren in het Rijksmuseum

Bijzondere ervaring: je kunt materialen uit de collectie van het Rijksmuseum opvragen om van dichtbij te bestuderen. Ik wilde eigenlijk ‘Photographs of British Algae’ bekijken, een boekje met blauwdrukken van Anna Atkins, maar dit was helaas van te fragiele kwaliteit. In plaats daarvan mocht ik drie losse werken van Atkins bestuderen als ik wilde. Nou.. graag!


Mooi om van heel dichtbij te mogen kijken.

Het prentenarchief bestaat uit ca. 800.000-900.000 stuks. Veel geleerd vandaag over het opslaan van dit soort materialen en ook over de schitterende bibliotheek waar de studiezaal achter ligt. Zoals: de boeken staan niet op alfabet of onderwerp, maar op formaat gerangschikt. De meest bijzondere boeken staan helemaal niet in de zaal, maar worden elders opgeslagen. Je mag zelf boeken pakken mits je erbij kunt. Moet je een trap op, dan doet een medewerker dat voor je omdat de trappen niet stabiel zijn.

Nu wil ik ook nog een keer een boek gaan bestuderen in de bibliotheek. Hoewel dat boek eerlijk gezegd niet eens noodzakelijk is. Gewoon een kwartiertje daar zitten zónder boek zou al prachtig zijn.

3 Replies to “Studeren in het Rijksmuseum”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Het privacybeleid en de gebruikersvoorwaarden van reCAPTCHA zijn van toepassing.