Sorry Sunny

Na de documentaire Beperkt Houdbaar heeft Sunny Bergman een actie bedacht om aandacht te vragen voor beeldbewerking van modellen in bladen. Dit om lezers ervan bewust te maken dat het plaatje dat je ziet niet altijd klopt met de werkelijkheid. Dat er in de foto nog gladgestreken, opgepoetst en weggemoffeld is.
Nou moet ik eerlijk zeggen dat ik mij sowieso niet spiegel aan die modellen. Maar zou ik mijn zelfbeeld er wel door laten beïnvloeden, dan had ik toch juist liever aan de gedachte vastgehouden dat die beauty’s niet natural zijn, maar gewoon gephotoshopt. Stel je voor dat er écht van die perfecte lijven bestaan, daar word je pas onzeker van.

Voor mij tegen beeldbewerking dus geen bezwaar. Ik Photoshop zelf ook regelmatig onderkinnen en rode ogen weg. Maar één keer ben ik dusdanig over de schreef gegaan dat ik er nog steeds spijt van heb.

Op mijn toenmalige werk had ik op een verpakking voor een middel tegen overgangsklachten een klassiek bustebeeld van de Griekse godin Aphrodite gebruikt.
En toen kwam het verzoek van de klant om de taille wat smaller te maken want “dat ziet er vrouwelijker uit”.
Na een aanval van sprakeloosheid heb ik uit alle macht geprobeerd de klant ervan te overtuigen dat er niet vrouwelijker bestaat dan de godin van de liefde. Dat zij de vrouwelijkheid ís.

Ik heb het toch moeten aanpassen. De klant is nou eenmaal koning. Maar ik schaam me diep. Liever weiger ik voortaan de bevelen van de koning dan dat ik nog snijd in een goddelijk lichaam.

2 Replies to “Sorry Sunny”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Het privacybeleid en de gebruikersvoorwaarden van reCAPTCHA zijn van toepassing.