Rotterdam recyclet

img_20161126_135626

Het zwembad staat droog, dak en muren bladderen af, ramen en tegels zijn stuk. Tropicana’s vergane glorie ziet er treurig uit. Maar uit de kieren groeit nieuw leven! In het voormalig zwemparadijs huist tegenwoordig Blue City, een verzameling kleine bedrijfjes die zich bezig houden met circulaire economie. Het afval van het ene bedrijf wordt als grondstof bij de buurman weer benut.

We kregen een rondleiding van een botanicus, die zoveel mogelijk verschillende planten wil neerzetten in zijn botanische tuin. De bougainville en nog enkele andere soorten hebben de tien jaar leegstand van het zwembad overleefd; de wortels moeten zich door de bodem gebaand hebben en ergens op een leiding gestuit zijn. Andere planten heeft hij binnengebracht en voor het project Plekkie voor jouw stekkie worden Rotterdammers opgeroepen om hun afgedankte planten te komen brengen. In Blue City krijgen ze dan een tweede kans. Plannen voor een openbare botanische tuin zijn groots, maar zullen nog even duren. De botanicus heeft last van lekkende plantenbedden en veel chloor in de aarde.

Daarna kregen we uitleg over de verschillende bedrijven die zich in het pand verzameld hebben en wat de plannen zijn voor de toekomst. Er wordt leer gemaakt uit mangopulp, tassen van autobanden en de imker levert zijn bijenwas aan een meubelmaker die tafels maakt van sloophout uit de Rotterdamse haven. Er komen werkplekken van klein tot groot en er wordt een uitgebreid laboratorium gebouwd. Een droog laboratorium met een 3D printer en diverse technische machines, een nat lab voor testen met bijvoorbeeld schimmels en algen en een foodlab voor culinaire experimenten.

Het ziet er nu allemaal nog wat houtje-touwtje uit, maar ik hoop dat deze broedplaats van creatief denken een fantastisch succesverhaal zal opleveren. De populaire oesterzwammenkwekerij Rotterzwam gaat alvast als een trein!

img_20161126_134132

img_20161126_134828

img_20161126_135911

img_20161126_134629
Plekkie voor jouw stekkie

img_20161126_150011
Oesterzwammenkwekerij Rotterzwam

5 Replies to “Rotterdam recyclet”

  1. Leuke blog! Gebeuren mooie dingen daar! Ik heb ooit voorgesteld om ook een flexwerkplek te integreren, zodat BlueCity 010 een breder publiek aantrekt en daardoor meer bekendheid krijgt. Hopelijk doen ze nog iets met dat idee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Het privacybeleid en de gebruikersvoorwaarden van reCAPTCHA zijn van toepassing.