Musée des beaux-arts de Montréal

De lat ligt hoog. MoMA, Tate Modern, Musée d’Orsay, het Rijksmuseum… wij zijn best verwend op museumgebied. De verwachtingen van het museum van schone kunsten in Montréal zijn daarom niet al te hoog. Maar dit blijkt onterecht; het museum is prachtig! We hebben geluk met twee fantastische tentoonstellingen, maar de vaste collectie is zeker ook de moeite waard.

Chagall: Naast diverse kleurrijke schilderijen zijn er vooral kostuumontwerpen voor ballet en opera. Een bont gezelschap van sprookjesachtige, bizarre fantasiefiguren. Mooi belicht.

Dit is een reusachtig wandtapijt, geborduurd naar idee van Chagall.

Er zijn ook enkele beeldhouwwerken van de kunstenaar.

En details van glas-in-lood ramen. De schetsen hangen ernaast en zijn best nauwkeurig overgenomen.

Ook is er een tentoonstellingsruimte ingericht door Jean Paul Gaultier. Meubels zijn letterlijk achter het behang geplakt, maar de vormen van bijzettafels, koffers, lampen en een opgezette hertekop zie je door de strakgespannen witte doeken heen. Sommige paspoppen hebben een écht gezicht geprojecteerd, dat af en toe knipoogt, spontaan begint te zingen of wat zegt tegen het publiek.

De vaste collectie heeft een beetje van veel. Heel veel verschillende periodes en stijlen, en daar slechts enkele werken van. Zo reis je lekker vlot door de tijd. De afdeling met Inuit beeldjes staat niet op de foto, maar is heel leuk. En ook dit schilderij trekt mijn aandacht. Ik koop er een kaart van voor in mijn collectie.

Buiten stopt het museum niet. Rondom het museum staan nog wat grote gekleurde werken om de overgang met de lelijkheid van de rest van de stad wat te verzachten.

Niet in dit museum gespot, maar erg goed gekozen door luchthaven Schiphol: deze klok staat in de vertrekhal. Het mannetje “in” de klok verft steeds de juiste tijd op het scherm en poetst het oude tijdstip dan weer weg. Een voortdurend proces waar je naar kunt blijven kijken.

One Reply to “Musée des beaux-arts de Montréal”

  1. Ziet er leuk uit!
    Een museum is een goed uitje als het buiten plenst…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Het privacybeleid en de gebruikersvoorwaarden van reCAPTCHA zijn van toepassing.