Kortsluiting

Eén keer stroomstoring in woon- en badkamer kan nog, een tweede keer is geen toeval meer.

Ik was om 5.30 uur opgestaan, want ik moest om 7.15 uur in de trein naar Gent zitten. Excursie met de studie. Het badkamerlicht deed het gisteravond nog gewoon, maar weigerde nu dienst. Gewapend met zaklamp naar de stoppenkast. Aardlekschakelaar omzetten en het licht floepte weer aan alsof er niks aan de hand was.

Op internet zoek ik een elektricien die 24/7 bereikbaar is. Ik bel de man overduidelijk wakker – sorry daarvoor- en hij is zeer knorrig. Als ik niet wist waar de kortsluiting vandaan kwam, kon hij me ook niet helpen. Huh? Als ik wist waar de kortsluiting vandaan kwam, had ik de beste man waarschijnlijk niet eens nodig. Tss.

Nou ja, geen tijd voor deze onzin. We zien het wel als ik weer terug ben uit Gent. Jas aan en gaan.
Martijn zou ‘s avonds al naar Rotterdam toe komen, dus wel handig als ik het overzicht ‘welke apparaten zitten op welke groep’ nog even uit de meterkast haal en op tafel leg. Misschien kan hij er wijs uit.

Ik leg het natte vel op tafel en registreer op weg naar de deur pas dat het vel dus NAT is. Een nat vel dat uit de uit de meterkast komt… dat is niet goed. Op mijn knieën inspecteer ik de vloer van de meterkast. Zeiknat. En nu hoor ik het ook druppen.

Oké.
Jas uit. Schoenen uit. Vergeet Gent. Lekkage in de meterkast is supergevaarlijk. Zo gevaarlijk dat ik eigenlijk niks wil aanraken, maar die stekkerdoos is helemaal volgelopen en moet daar dringend weg en uit het stopcontact.

De volgende 5 uur ben ik aan het puzzelen. Als het een escaperoom was geweest, had ik het leuk gevonden. Waar komt het water vandaan? (dat witte vierkante kastje) Wat is dat eigenlijk voor kastje? (een pressostaat) Als ik deze hendel omdraai, heb ik dan nergens meer water? (aan de leidingen te zien niet) Moet ik op 2 plekken het water afsluiten als ik twee hendels in huis heb? (vast!) Stopt het druppen nu? (ja) Kan de hoofdkraan dan weer open? En ontploft de hydrofoor niet zonder stroom? (geen idee)

Ik schakel de hulp in van de straatapp, Evides en diverse installatiebedrijven. Een stuk of vijf denk ik, met weinig succes. Zo belde ik ook het bedrijf dat precies het cruciale onderdeel bij mijn buren had vervangen, werd daarop teruggemaild met een incompleet antwoord en de mededeling dat zij hier geen onderhoud aan deden, de tip om de fabrikant te bellen (alsof een fabrikant wel onderhoud doet) en vervolgens kreeg ik alleen de voicemail nog aan de lijn zonder mogelijkheid om in te spreken.
Eikels.

Om 11.30 uur verschijnt een reddende engel die me uitlegt dat het kastje een extra beveiliging is op een apparaat dat toch aan het eind van zijn bestaan zit en dat ik het gewoon van zowel elektriciteit als water kan afsluiten. Het hoeft niet te worden vervangen en ik hoef niet eens te betalen voor zijn hulp! HELD.

Om 12.15 uur zit ik alsnog in de trein naar Gent. In mijn hoofd nog lichte kortsluiting.

4 Replies to “Kortsluiting”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Het privacybeleid en de gebruikersvoorwaarden van reCAPTCHA zijn van toepassing.