Kijkdozen

Tachtig verschillende kijkdozen in de tentoonstelling Van Gogh Mini’s in het MOTI museum in Breda. Sommige echt ouderwets in een schoenendoos (merk van de schoenen er nog op), met knipgaatjes en crêpe-papier. Andere waren van hout of glas gemaakt. Tachtig verschillende kunstenaars hadden de opdracht gekregen om een kijkdoos te maken, geïnspireerd op Vincent van Gogh.

Iedereen had daar zijn eigen interpretatie aan gegeven. Sommige waren gebaseerd op een bekend schilderij van van Gogh, andere dozen toonden het leven van de kunstenaar, of gaven commentaar op de hedendaagse commercie van het merk dat de schilder inmiddels geworden is (met een subtiel afgehakt oortje van een theekopje uit de merchandise collectie). Er waren dozen gefocust op het onhandige perspectief van de slaapkamer van Vincent, zijn voorliefde voor Japanse prentkunst, zijn waanzin of de diepte en beweging van zijn Sterrennacht. Er waren knipsels van papier, kleisels van epoxy, bewegende projecties, caleidoscopen, VR-brillen en ijzerdraadjes opgelicht in blacklight. Wat een wonderlijke verzameling!

kijkdozen

Van het kijken door de kleine gaatjes en het diepte effect van de dozen werden we wel een beetje misselijk. Het vergde wat concentratie. Maar echt alle moeite waard!

Als toetje liepen we nog een rondje door de andere tentoonstellingen en daar zagen we dit werk van Studio Smack, “Paradise”, overduidelijk gebaseerd op de Tuin der Lusten van Jeroen Bosch, maar dan in een modern jasje. Het werk was een animatie op een levensgroot scherm, elk karakter had zijn eigen loop zodat het beeld voortdurend veranderde. Je kon er naar blijven kijken! Erg goed en we hebben hardop zitten lachen om de bizarre figuren in de setting.

lusten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Het privacybeleid en de gebruikersvoorwaarden van reCAPTCHA zijn van toepassing.