In de bak

Er was weer massale belangstelling voor een kijkje in de keuken van de gevangenis. Wij gingen zaterdag naar de penitentiaire inrichting De Schie, een oranje blok dat een huis van bewaring en een gevangenis voor jong volwassenen herbergt.

De inrichting is gebouwd in de vorm van een digitale 8. Alle cellen grenzen aan een van de twee binnenplaatsen en niet aan de buitenkant: Extra beveiliging.
Een cel delen is tegenwoordig verplicht. Een dubbele cel is precies even groot als een enkele, alleen staat hier een stapelbed in. Maar het kan benauwder. De isoleercel is behalve kaal vooral erg bedompt en hoewel de deur in dit geval nog open is, krijg ik al bijna hyperventilatie als ik er één binnen stap.

De bezoekruimte is zo ingericht, dat de tafels het contact tussen gevangene en bezoeker blokkeren. De bezoekers komen ook via een andere deur binnen en kunnen pas weg als de gedetineerden, gecontroleerd en wel, terug op hun cel zitten. Bezoekers kunnen niets meebrengen, alle invoer moet eerst gecontroleerd worden. Ook meegebracht eten of drinken komt er niet in. Uitzondering is melk voor een baby, maar hiervan moet de baby eerst zelf gedronken hebben voordat de fles naar binnen mag.
Toch wordt er nog genoeg verboden waar naar binnen gesmokkeld. In vogelvoer, in hakken van schoenen, je kunt het zo gek niet bedenken. De controlekamer moet steeds nieuwe technieken verzinnen om alles op te sporen.

Verder bekijken we een busje voor gevangenenvervoer, de vrij uitgebreide bibliotheek, gebedsruimten voor verschillende religies, klaslokalen en de arbeid.

In de werkplaats metaal maken de gedetineerden vooral…. tralies.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Het privacybeleid en de gebruikersvoorwaarden van reCAPTCHA zijn van toepassing.