Geven of claimen

Hoe een verplicht eigen risico voor ziektekosten een goede vervanging kan zijn voor de no-claim regeling is me een raadsel – “Nee, u krijgt niks terug, maar ter compensatie mag u dan wel wat aan ons betalen.” Klinkt toch op zijn zachtst gezegd dubieus.

Desondanks ben ik opgelucht dat de no-claim eruit gaat. Ik heb dit altijd de meest asociale regeling gevonden die ooit bedacht is. Het is mensen belonen voor hun gezondheid, en tegelijk daarmee de zieken straffen. Terwijl ziekte op zich al ellendig genoeg is, lijkt mij. Ziek ben je nooit voor je plezier.

Een vorige werkgever van mij keerde alleen een eindejaarsbonus uit als je niet wegens ziekte verzuimd had. Ik heb toen aangegeven dat ik het absoluut niet met die gang van zaken eens was, maar heb wel het geld aangepakt. Ja, ik zou wel gek zijn om te weigeren toch? Ook de no-claim teruggave van 2006 heb ik met schaamtegevoelens op mijn rekening verwelkomd.

Daar ben ik nu klaar mee. Met het feit dat ik zelden of nooit ziek ben, en dit klop ik graag af, ben ik al rijk genoeg. Vorige week had ik opeens hoofdpijn en zodra het over was, besefte ik eigenlijk pas weer hoe fijn het is om helemaal gezond te zijn. Ik neem het nog te vaak voor lief.

Dus heb ik dit jaar besloten om mijn no-claim geld aan zieke mensen te geven. Zij hebben het juist veel harder nodig dan ik. Ik ga nog even speuren naar een mooie bestemming en zal de Better Day Foundation vragen om goede suggesties, misschien kunnen zij deze actie ook groter opzetten. Wordt vervolgd.

Mocht ik hiermee anderen inspireren hetzelfde te doen dan is dat mooi meegenomen, maar het is geen doel op zich. Wie het geld goed kan gebruiken, houdt het natuurlijk lekker zelf.

Op ieders gezondheid!

Update: Ik heb inmiddels al een positieve reactie gekregen van de Better Day Foundation, dus dat komt op zijn pootjes terecht. Fijn!

4 Replies to “Geven of claimen”

  1. Wat een mooi initiatief van je! Mijn no-claim is echter al vergeven (paar verstandskiezen die moesten worden weggesneden..)..

  2. Jeetje wat nodel, goed van je! Ik ben helaas zo’n kneus dat ik nooit in aanmerking kwam voor de no-claim,hahaha

  3. ook mijn no-claim is al opgegaan aan 1 jaar lang fysio, maar erg goed van je,
    vind dit ook een belachelijke regeling hoor. Dit jaar moeten we nog eens extra betalen voor ziek zijn, dus mijn 150 euro heb ik alweer uitgegeven…:-(

  4. Wat lief, wat tof!
    Ook mijn no-claim is bij voorbaat al op, aan mijn pilluh… zonder welke ik waarschijnlijk mijn baan niet zou kunnen houden. Dus ja, aso-regeling. Alsof, inderdaad, mensen ervoor zouden kiezen om ziek te zijn! |-(

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Het privacybeleid en de gebruikersvoorwaarden van reCAPTCHA zijn van toepassing.