De Nachtwacht, die ken ik wel.
Dacht ik.
Voor hun project Nachtwacht 360 maakten Julius Rooymans en Hans Ubbink het beroemde schilderij van Rembrandt tot in de kleinste details na als foto. Ze gingen op zoek naar look-alikes van de afgebeelde figuren, kopieerden de kostuums en reconstrueerden de lichtval van het atelier van Rembrandt.
En zo kwam het dat ik door het kijken naar de foto dingen ontdekte die mij in het origineel nog nooit waren opgevallen. De schaduw van de hand van Frans Banninck Cocq bijvoorbeeld, die op de kleding van Willem van Ruytenburch valt. Is dat ook zo op het schilderij? Jazeker! Had ik nog nooit gezien.
Of het tweede kind dat schuilgaat achter het meisje dat de show steelt in de voorstelling. Altijd gedacht dat dat vleugels waren, en dat het meisje een engel was.
Hans Ubbink vertelde honderduit over het hele proces, de moeilijkheden waar ze op gestuit waren, de details die moesten kloppen. Erg leuk! Sommige helmen blijken nooit te hebben bestaan. Die heeft Rembrandt er zelf gewoon bij verzonnen en zijn nu voor het eerst in 3D gemaakt.
Nog even ter vergelijk het origineel van Rembrandt.
Maar nu waar het de makers eigenlijk om te doen was: de achterkant van het schilderij. Het schilderij is eigenlijk alleen nagemaakt om een kijkje te kunnen nemen aan de keerzijde van de opstelling. Hoe zag het er van achter de schutters uit? Hoe stond Rembrandt erbij? Hoe ging het er in de maatschappij aan toe?
Hoewel ook hier veel aandacht aan de details gegeven is, konden de makers zich aan deze kant meer vrijheid permitteren. Zo tonen ze hier veel symboliek uit de zeventiende eeuw, maar integreren ook hedendaagse visies op de geschiedenis. Zowel Saskia, Geertje als Hendrickje staan erop, net als Rembrandt zelf. Blijkt het schilderij loodrecht op de opstelling te staan! Logisch natuurlijk, maar ik had er nog nooit over nagedacht.
Hendrickje Stoffels onderhandelt met de regenten. Op de achtergrond Geertje in het spinhuis.
Naast de voor- en achterkant van het schuttersstuk, zijn ook alle personages nog los geportretteerd.
Een goed idee perfect uitgevoerd levert de beste tentoonstellingen op.