Boligbytte

Boligbytte is Deens voor huizenruil. We ruilen ditmaal met Kopenhagen.

Vanaf het vliegveld nemen we een rechtstreekse metro naar ons huis in Vanløse. De metro is onbemand. Je kunt dus helemaal voorin gaan zitten en vooruit kijken in de tunnel. ZO LEUK!!! Maar het zal wel wennen, want alleen kinderen waren net zo enthousiast als wij 🙂
Martijn maakte een mooiere foto.

We maken elke dag een lange wandeling door de stad. Zo komen we de meeste landmarks vanzelf tegen en wij vinden het een fijne manier om een stad te leren kennen. Op dag 1 bezoeken we Den Hirschsprungske Samling, een relatief klein museum met een mooie collectie 19e eeuwse Deense kunst. We zien het heldere licht van buiten terug in de schilderijen.

Kopenhagen heeft een prachtig stadslogo, dat overal terugkomt.


Deze putdeksel trekt ook mijn aandacht:

We lopen langs Tivoli, dat nog dicht is, en eindigen in Torvehallerne, een soort Markthal, waar we neerploffen voor een wijntje en wat te eten.

Op vrijdag lopen we via Nyhavn naar Broens voor de opening van het streetfoodseizoen. We eten smørrebrød en proosten met glaasjes van 9 euro per stuk. Dat is overal zo, dus stoppen met omrekenen en gewoon genieten.


De Deense taal is grappig. Als je het leest, denk je eerst: “hier begrijp ik geen snars van”. Dan probeer je het hardop uit te spreken en valt het kwartje. Spreekt een Deen het vervolgens uit, ben je weer terug bij af. Klemtonen liggen consequent op de meest onlogische lettergreep, letters worden ingeslikt, verwisseld of gewoon erbij verzonnen… er is geen touw aan vast te knopen. Zo spreekt men metrohalte ‘Fasanvej’ uit als ‘Waar ZIJN we?!’ en zelfs iets simpels als ‘Forum’ kun je niet ontcijferen als je het hoort. Je enige houvast is dus zelf hardop lezen:

De Denen zijn wel bikkels. Ze zijn niet onder de indruk van kou. Zodra de zon schijnt, zitten ze buiten op het terras of zelfs op een picknickkleedje op de grond. Ook bij 7 graden en soms zelfs in t-shirt en korte broek.

We zagen op verschillende plekken mensen gewoon buiten in het water zwemmen. Aan de kant staan saunacabines om daarna lekker op te warmen.

Kijk, daar heb je haar ook!

Op dag 3 leidt de wandeling van de leuke buurt Islands Brygge naar vrijstad Christiania. Het eerste stuk van Christiana is wel grappig, maar ontstijgt het hippiecliché niet echt. Het is allemaal wel erg 60s/70s themapark. Het smalle stuk boven het toeristisch centrum is voornamelijk bos, met een paar kleurrijke Pippi Langkoushuizen. Hier vooral veel troep, Tibetaanse vlaggetjes en zelfgemaakte kunst. Dit doet een stuk echter aan.


We lopen langs de kassen van restaurant Noma naar Reffen, een ander streetfoodfestival op eiland Refshaleøen. Geweldige buurt!

Nog een drankje aan het water, een laatste etentje bij Madklubben bistro-de-luxe en de volgende dag alweer naar huis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Het privacybeleid en de gebruikersvoorwaarden van reCAPTCHA zijn van toepassing.