Kaas

In Home Made van Yvette van Boven staat een simpel recept om zelf kaas te maken. Dat wilde ik wel proberen (en simpel valt dus nog te bezien)!
Stap 1: neem een blikje van 400 gram waarvan de binnenkant wit gelakt is. Ik had kocht een blikje sperziebonen van 400 gram. Nadeel: je kunt van de buitenkant niet zien welke kleur het blikje van binnen heeft. Het bleek niet wit. Dan maar 2 blikjes mais van 200 gram die gelukkig wél witgelakt waren.

image

Bijkomend gevolg is dat we de komende dagen vieze sperziebonen en een hele lading mais eten.
De maisblikjes waren wel lastig schoon te maken! Natuurlijk sneed ik mezelf uiteindelijk toch, hoe voorzichtig ik ook te werk ging.

image

Ondertussen stond, bij gebrek aan kaasdoek, mijn witte t-shirt op het vuur uit te koken.

image

Daarna de grote truc: 1 liter melk, 1 liter karnemelk en een beetje citroensap verwarmen. De melk gaat dan schiften in wei en wrongel. En verdomd, dat was zo!!
Wei afgieten en dan heb je ricotta.

image

En dan de ingenieuze blikjesconstructie en 12 uur in de koelkast laten staan. Ik hoop dat het ook iets langer kan maar dat merken we morgenochtend vanzelf.

image

Spannend!

update: 2 blakende kaasjes. Eentje mag zo mee naar de brunch, de ander gaat nog even in een pekelbad.

image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.